Prawidłowo zbilansowana to klucz zarówno do zdrowia fizycznego, jak i psychicznego. Składniki odżywcze zawarte w pożywieniu są niezbędne do zaspokojenia potrzeb żywieniowych, a tym samym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Pamiętaj, że dieta wspiera organizm i pomaga w utrzymaniu zdrowia, jednak nie leczy ciężkich zaburzeń zdrowia psychicznego.
Ogranicz spożycie przetworzonej żywności o wysokiej zawartości cukru, soli i tłuszczu
Zamiast tego sięgaj po produkty pełne witamin oraz minerałów, które wzmocnią Twój system nerwowy oraz pozytywnie wpłyną na nastrój. Szczególnie polecane są wszystkie witaminy z grupy B oraz witamina D. Witaminy z grupy B znajdziemy m.in. w drobiu, fasoli, orzechach i pestkach, jajkach i nabiale. Źródłem witamy D są oleje roślinne, wątróbka, produkty mleczne oraz sery.
Jedz zdrowe węglowodany
Produkty o wysokim natężeniu węglowodanów złożonych wpływają na chemię mózgu, uwalniając lub wytwarzając serotoninę. Szczególnie polecane są węglowodany złożone, które znajdziemy w bananach, pomidorach, orzechach włoskich, daktylach, puddingu ryżowym czy w kaszy gryczanej.
Postaw na orzechy brazylijskie
Są one nazywane orzechami dobrego nastroju, ze względu na wysoką zawartość selenu, wpływającego pozytywnie na nastrój.
Pij 2 litry wody dziennie
Woda dostarczana w odpowiedniej ilości wspomaga pracę wątroby, która jest odpowiedzialna za odtruwanie organizmu. Podobne działanie – ze względu na dużą zawartość minerałów – wykazują herbaty z pokrzywy i mniszka lekarskiego.
Zamiast słodkiego napoju wybierz kakao, będące źródłem magnezu, który pomoże usprawnić pracę mózgu
Magnez zapobiega spadkom nastroju i depresji. Pierwiastek znajdziesz też w orzechach, czarnej czekoladzie, kaszy gryczanej, fasoli i komosie ryżowej, a także w zielonych warzywach.
Spróbuj ograniczyć konsumpcję alkoholu oraz napojów o wysokiej zawartości kofeiny
Nadmierne spożycie alkoholu powoduje problemy z koncentracją, spowalnia proces przyswajania nowych informacji oraz utrudnia podejmowanie decyzji oraz rozwiązywanie problemów. Oczywiście jeden kieliszek wina nie stanowi zagrożenia, jednak cała wypita butelka – już tak.
Postaw na tryptofan
Tryptofan to aminokwas pobierany z pożywienia. Ma on wpływ na poziom serotoniny – zwanej hormonem szczęścia. Bogatymi źródłami tryptofanu są: soja, parmezan, banany, suszona spirulina, pestki dyni, ryby, wołowina, mięso indyka czy węglowodany złożone.